Cinc claus per entendre la nota del FinCEN contra BPA

La represàlia del FinCEN a la negligència d’Andorra

1. La carta del 24 d’agost del 2014 dirigida a Gilbert Saboya, Ministre d’Exteriors andorrà, en la que les autoritats americanes exigeixen severament a les andorranes aplicar mesures – reclamades pel MONEYVAL – en el control de cash. Avisen a Saboya tres vegades, en un duríssim escrit de tan sols una pàgina, amb: “we urge the Andorran government to implement as soon as possible…”, “the U.S. urges you seriously…”, “we urge your government…”. Exposen un cas de 16 milions d’euros de traficants de drogues holandesos ingressats en cash en un banc andorrà, que no és Banca Privada d’Andorra. Sembla ser que la justícia andorrana va arxivar la causa contra la trama denunciada pels EEUU al juny del 2015, la conseqüència final de la qual va ser la devastadora nota del FinCEN. Cal mencionar que en aquell moment, el fiscal general adjunt de l’estat i actual director de la UIFAND  –Carles Fiñana–  va adquirir l’habitatge del cap dels mafiosos holandesos, el qual va poder fugir d’una batuda policial gràcies a una filtració..

2. La resposta de Gilbert Saboya  del 21 de setembre, un mes després de la urgent exigència dels EEUU, que respon a les autoritats americanes: “Andorra ha fet importants progressos en el sistema de lluita contra el blanqueig de capitals”.

3. El tall del vídeo d’Anton Smith en el que manté, en una conferència que va donar uns mesos després de la notificació del 311, que les autoritats andorranes no van fer el què se’ls hi va demanar: “l’any passat vàrem manifestar la nostra inquietud a Andorra a través d’un informe oficial (s’està referint a la carta del 24 d’agost del 2014) per assenyalar uns errors identificats pel Moneyval sobre l’actuació del sistema. No han actuat amb fluïdesa i per això finalment hem agafat el martell.”

4. El e-mail de Anton Smith als seus superiors, el maig del 2015, on reconeix que la nota del FinCEN era contra Andorra, i no contra BPA. Un e-mail, desclassificat pel Departament d’Estat Americà, on afirma el següent: “M’estava referint a un procediment general que es va entregar a les autoritats Andorranes l’agost de l’any passat (l’esmentada carta del 24 d’agost del 2014), motivat per les preocupacions que ens van portar finalment a emetre la nota del 311”. Anton Smith era l’Agregat d’Economia de l’Ambaixada Americana d’Espanya a Andorra.

5. L’àudio on Celestino Barroso amenaça, el juny del 2014, a Juan Pau Miquel –Conseller Delegat de Banca Privada d’Andorra– de “carregar-se el banc… hi ha Americans disposats a fer-se’n càrrec”. Celestino Barroso era l’Inspector en cap de la policia i Agregat de l’Interior de l’Ambaixada Espanyola a Andorra.

Deixa un comentari